Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

17 Αυγούστου, μια μέρα σαν κι αυτή...

Σαν σήμερα, 17 Αυγούστου!
* 1790... η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800, που θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
* 1828... Αποπλέει από την Τουλόν για την Ελλάδα ο στρατηγός Μεζόν, επικεφαλής γαλλικού σώματος φιλελλήνων.

* 1895... Αρχίζει από την Κωνσταντινούπολη η πρώτη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους.
* 1896... Η Μπρίτζετ Ντρίσκολ είναι το πρώτο θύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χτυπήθηκε στο Κρύσταλ Πάλας του Λονδίνου από αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα 6,4 χιλιομέτρων.

* 1901... σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη του χωριού Σέσκλο, κοντά στο Βόλο.
* 1909... η χορήγηση αμνηστίας στους επαναστάτες είναι η πρώτη ενέργεια της νέας κυβέρνησης Μαυρομιχάλη.

* 1913... οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν επίσημα στο Καστελόριζο (φωτό, επάνω).  Ας ξεκινήσουμε από το 1912,  τότε που το νησί αριθμούσε πληθυσμό 12- 14 χιλιάδες κατοίκους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν ναυτικοί.
Τότε, κατά τον Λυβικό πόλεμο ανάμεσα στην Ιταλία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι κάτοικοι του Καστελόριζου ζήτησαν από τον Στρατηγό Αμέλιο, επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής της Ρόδου, να προσαρτήσει το νησί στην Ιταλία. Οι νησιώτες είδαν την πρότασή τους να απορίπτεται, οπότε στις 14 Μαρτίου του 1913 συνέλαβαν τον Τούρκο διοικητή και την στρατιωτική φρουρά του, τους έκλεισαν στο κάστρο και ανακήρυξαν μία προσωρινή κυβέρνηση. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, 17 Αυγούστου -σαν σήμερα- η Κυβέρνηση της Αθήνας έστειλε έναν προσωρινό διοικητή με την προστασία αγήματος χωροφυλάκων. Και αυτοί όμως εκδιώχθηκαν από τους Καστελοριζιούς τον Οκτώβριο του 1915, αφού αντιπροσώπευαν τον βασιλιά Κωνσταντίνο, που είχε μόλις απολύσει την Κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου. Στις 28 Οκτωβρίου του 1915 το Γαλλικό Ναυτικό κατέλαβε το νησί μετά από πρόσκληση του τοπικού φιλογαλλικού κόμματος, που φοβόταν τουρκικά αντίποινα για την συμμετοχή του νησιού στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ. Οι τουρκικές πυροβολαρχίες από τα τουρκικά παράλια βομβάρδισαν σε αντίποινα το νησί. Με τη Συνθήκη των Σεβρών το νησί αποδόθηκε στην Ιταλία. Το Καστελόριζο, με το όνομα Castelrosso, ενσωματώθηκε στις Ιταλικές κτήσεις των νησιών του Αιγαίου.
Το 1932, με τη Συνθήκη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία, που ρύθμιζε τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, όλα τα νησάκια στο αρχιπέλαγος, εκτός του Καστελόριζου, της Στρογγύλης και της Ρω, αποδόθηκαν στην Τουρκία. Στην δεκαετία του 1930 το νησί ήταν σταθμός ανεφοδιασμού για τα αγγλικά και τα γαλλικά υδροπλάνα. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1941, Βρετανοί κομάντος κατέλαβαν το νησί, αλλά οι Ιταλοί, με δυνάμεις που έστειλαν από τη Ρόδο, το ανακατέλαβαν μερικές ημέρες αργότερα. 
Όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε (8 Σεπτεμβρίου του 1943), στο νησί εγκαταστάθηκαν δυνάμεις των Συμμάχων, που το κράτησαν στην κατοχή τους μέχρι το τέλος του πολέμου. Τον Ιούλιο του 1944, μία διαρροή καυσίμων προκάλεσε πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη σε αποθηκευμένα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου των μισών σπιτιών της Μεγίστης.
Με τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων το 1947, το νησί αποδόθηκε στην Ελλάδα. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1947 το νησί πέρασε στην ελληνική διοίκηση και στις 7 Μαρτίου του 1947 η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο νησί και το Καστελόριζο προσαρτήθηκε στην Ελλάδα, μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα.

* 1949... Εμφύλιος Πόλεμος. Οι κυβερνητικές δυνάμεις καταλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το Βίτσι. Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού απωθούνται στην Αλβανία, ενώ άλλα περιορίζονται στον Γράμμο. Ο ελληνικός εμφύλιος πλησιάζει στο τέλος του.

* 1966... ο Γιώργος Κούδας δίνει τον πρώτο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο φιλικό εναντίον του Αργοναύτη. Η οικογένεια του έχει μετακομίσει εδώ και ένα χρόνο στο Πασαλιμάνι, ώστε να καλυφθεί ο όρος των μεταγραφών που θέλει την οικογένεια του παίκτη να έχει σπίτι στην πόλη που θέλει να μεταγραφεί. Ο παίκτης πρέπει να μείνει και ένα χρόνο εκτός πρωταθλήματος, αλλά δικαιούται να αγωνίζεται σε φιλικά και διεθνή παιχνίδια. Όμως, ο ΓΓΑ Κ. Ασλανίδης, μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ, θα απαγορεύσει τις μεταγραφές από Β' σε Α' Εθνική αλλά και μεταξύ μεγάλων ομάδων και μεταξύ των 11 γεωγραφικών διαμερισμάτων στα οποία θα χωρίσει τη χώρα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον Κούδα να κατέβει στον Πειραιά. Μετά από μία 3ετή περιπέτεια, θα επιστρέψει το 1969 στον ΠΑΟΚ, αλλά η ρήξη μεταξύ των δύο φίλων σωματείων έχει επέλθει.

* 1969... 400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
* 1970... ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7, το πρώτο που θα καταφέρει να μεταβιβάσει στη Γη πληροφορίες από άλλον πλανήτη.
* 1990... ο Γιώργος Έρτσος κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ενός τόνου στο Μάαρστραντ της Σουηδίας. Ένα χρόνο πριν, ο Έρτσος είχε κερδίσει πάλι την πρώτη θέση στο Φάληρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3/4 τόνων.

* 1990... ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καταδικάζοντας τις πολιτικές διώξεις του παρελθόντος, υπογράφει διάταγμα με το οποίο αποδόθηκε και πάλι η σοβιετική ιθαγένεια στον εξόριστο συγγραφέα, Αλεξάντερ Σολζενίτσιν.
* 1993... στην Τουρκία, 325 Κούρδοι και 20 τούρκοι στρατιώτες σκοτώνονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
* 1996... από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτοξεύεται ο πύραυλος Σογιούζ, με γαλλο-ρωσικό πλήρωμα.

* 1998... σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, παραδέχεται πως είχε "ανάρμοστη σεξουαλική σχέση" με την Μόνικα Λεβίνσκι.
* 1999... Σεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισοπεδώνει τη Νικομήδεια, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. 17.000 άτομα σκοτώνονται, 40.000 τραυματίζονται και 600.000 μένουν άστεγοι.
* 2004: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 81 κιλών του τζούντο, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: