Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η Παναγιά του Μπούργκου στη Ρόδο

Στη Ρόδο, η Παναγιά του Μπούργκου ( ή του Άστεως), βρίσκεται στην Πύλη της Παναγίας, που βλέπει προς το Τελωνείο και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιπποτικής αρχιτεκτονικής.

Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και σήμερα σώζονται μόνο οι τρεις αψίδες του και τμήματα των παρεκκλησιών.
Η Παναγιά του Μπούργκου είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ροδίτικο πωρόλιθο.
Σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες ο ναός πρέπει να βρισκόταν σε χρήση μέχρι την αρχή του 16ου αι. και μάλλον καταστράφηκε κατά την πολιορκία του 1522.

Στη νότια πλευρά του ναού προστέθηκαν έξι παρεκκλήσια, τα οποία ανεγέρθηκαν σε μεταγενέστερες περιόδους. Από αυτά, το νοτιοδυτικό ανάγεται στα μέσα του 15ου αι. και το νοτιοανατολικό στο τέλος του ίδιου αιώνα. Μόνο το νοτιοανατολικό και το νοτιοδυτικό σώζονται σε όλο τους το ύψος.
Ο ναός μετατράπηκε σε καθεδρικό ναό των δυτικών, αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη, περί το 1480, όταν η Παναγία του Κάστρου έπαψε να αποτελεί τον καθεδρικό της Ρόδου.

Η σημασία του ναού είναι πολύ μεγάλη από αρχαιολογική σκοπιά, αν λάβει κανείς υπ' όψη ότι οι υπόλοιποι καθαρά δυτικοί ναοί της Ρόδου δεν υπάρχουν πλέον.
Κάποιοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, όπως ο Άγιος Ιωάννης του Κολακίου, από άλλους όπως η Παναγία της Νίκης, δεν διατηρούνται παρά μόνο ελάχιστα λείψανα, ενώ ο Άγιος Αυγουστίνος και ο Άγιος Σεβαστιανός είναι γνωστοί μόνο από ιστορικές πηγές και δεν έχει εντοπιστεί η θέση τους με ακρίβεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: