Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης

Σήμερα Παρασκευή, 17 Αυγούστου γιορτάζουν...
Λευκοθέα, Λευκοθέη, Μύρων, Μύρα, Μίρκα, Στράτων, Στράτος, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα και Στρατούλα.
Επιπλέον: Έχει τα γενέθλιά του ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1943 στη Νέα Υόρκη, είναι γιος του ζωγράφου, ποιητή και γλύπτη Ρόμπερτ Ντε Νίρο του πρεσβύτερου και της επίσης ζωγράφου Βιρτζίνια Αντμιραλ. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν μόλις δύο ετών.
Στα 16 του, ο νεαρός Ντε Νίρο θα εγκαταλείψει το σχολείο για την ηθοποιία.

Η πρώτη του συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μπράιαν Ντε Πάλμα έρχεται το 1963, όταν ο Ντε Νίρο σε ηλικία μόλις 20 ετών παίζει στο «TheWedding Party», («Τόπο στα Νιάτα») μία ταινία η οποία ωστόσο θα προβληθεί το 1969.
Το 1973 έρχεται η συνεργασία με τον Μάρτιν Σκορσέζε στους «Κακόφημους Δρόμους» και συμπρωταγωνιστή τον Χάρβεϊ Κατέλ.
Ακολουθούν μία σειρά ταινιών που άφησαν εποχή, όπως «Ο Ταξιτζής» (1976), «NewYork, NewYork» (1977), «Οργισμένο Είδωλο» (1980), «Τα Καλά Παιδιά» (1990), το «Ακρωτήρι του Φόβου», (1991) και «Casino» (1995) με σκηνοθέτη τον Σκορσέζε.

Μέχρι το 1973 είχε ήδη κερδίσει δύο φορές το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου από την Ένωση Κριτικών της Νέα Υόρκης, για τις ερμηνείες του στις ταινίες «BangtheDrumSlowly» και τους «Κακόφημους Δρόμους» του Σκορσέζε.
Το 1974, ο Ντε Νίρο κέρδισε το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου ως Βίτο Κορλεόνε στην ταινία«Ο Νονός, Μέρος 2ο» και το 1980 το Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για τον τρόπο που ενσάρκωσε τον Τζέικ Λα Μότα στο «Οργισμένο Είδωλο».

Προτάθηκε τέσσερις ακόμα φορές για Οσκαρ στους εξής ρόλους: ως Τράβις Μπικλ στον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε, ως βετεράνος του Βιετνάμ στον «Ελαφοκυνηγό» του Μάικλ Τσιμίνο, ως κατατονικός ασθενής που αναρρώνει στα «Ξυπνήματα» της Πένι Μάρσαλ και στο ρόλο του Μαξ Κάντι, ενός πρώην κατάδικου που αναζητά εκδίκηση, στο «Ακρωτήρι του Φόβου».
Από τότε έχει πρωταγωνιστήσει σε τουλάχιστον τριάντα ταινίες, μερικές από τις οποίες αποθεώθηκαν από τους κριτικούς και το κοινό.
Έχει παντρευτεί δύο φορές.

 Στις 7 Ιουνίου 2006, ο Ντε Νίρο δώρησε όλο το κινηματογραφικό του αρχείο, στο οποίο περιλαμβάνονται σενάρια και κουστούμια, στο Harry Ransom Center του πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin. . Επίσης, έχει επενδύσει στα κινηματογραφικά στούντιο TriBeCa Productions, στο ιδιαίτερα δημοφιλές TriBeCa Film Festival καθώς και στα εστιατόρια TriBeCa Grill, Nobu και Layla.

Ο Ρόμπερτ Μάριο Ντε Νίρο, είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης. Ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. (Και μέσα από τους ρόλους του: τραγουδιστής, χορευτής κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: