Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ο δημιουργικός και ανήσυχος Δήμος Μούτσης

Σήμερα γιορτάζει ο Ιουστινιανός.
Επίσης, έχουν γενέθλια η ηθοποιός Τιτίκα Στασινοπούλου (1950) και ο μουσικοσυνθέτης Δήμος Μούτσης (φωτό), που γεννήθηκε το 1938 στον Πειραιά.
Ο Μούτσης ξεκίνησε την περιπετειώδη ανήσυχη και δημιουργική του διαδρομή στην ελληνική μουσική, προς τα τέλη της δεκαετίας του '60, μια εποχή ρευστή μεν πολιτικά, αλλά ιδιαίτερα γόνιμη πνευματικά σε πολλούς τομείς.Ύστερα από μία σειρά μεγάλων λαϊκών τραγουδιών, κάπου 32 τον αριθμό (σύν 2 LP ¨Κάποιο Καλοκαίρι¨ και ¨Ένα Χαμόγελο¨ με τη συμμετοχή γνωστών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων τραγουδιστών ( Μητσιάς-Γαλάνη ), φτάνει στο 1971 όπου με τον "Άγιο Φεβρουάριο", τελειώνει νοηματικά και μορφολογικά, όλη την πρώτη αυτή περίοδο.Το 1975 επιχειρεί την "Τετραλογία", με πρωτοεμφανιζόμενη την Αλκηστη Πρωτοψάλτη, ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, αποφασίζοντας να αναμετρηθεί με θηριώδη κείμενα της ελληνικής ποίησης (Καβάφη, Σεφέρη, Καρυωτάκη, Ρίτσο).
Ακολούθησε το 1976 η "Εργατική συμφωνία" μουσική απ' το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη "Απεργία", και το '79 το "Δρομολόγιο".
Συνέχισε το 1981 με το "Φράγμα" με τον Τριπολίτη: " Ερηνούλα" "Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων" "Δε λες κουβέντα".
Έγραψε μουσική για το Θέατρο:
Νεφέλες (Αριστοφάνη)
50 χρόνια δάκρυα 50 χρόνια γέλιο¨ (Κ. Καραγιάννη)
Λεπρέντης (Χουρμούζη)
Απεργία ( Γ. Σκούρτη) και μουσική για τον Κινηματογράφο
Ένα αστείο κορίτσι
Ένας μάγκας στα σαλόνια.
Επίσης σαν σήμερα έχει γεννηθεί το 1932  ο Πίτερ Ο' Τουλ, πρωταγωνιστής της ταινίας "Ο Λόρενς της Αραβίας", αλλά και πολλών άλλων. Έχει τιμηθεί με Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.
Την ίδια μέραμε με τον Ιρλανδό ηθοποιό γεννήθηκε και  ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όχι βέβαια ο μεγάλος εθνάρχης αλλά ο εγγονός του που κλείνει τα 87.
Μια μέρα σαν κι αυτή το 1922, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Γκράχαμ Μπελ, Αμερικανός φυσικός με εξειδίκευση στην ακουστική, που έμεινε γνωστός στην ιστορία σαν ο εφευρέτης του τηλεφώνου.
Τέλος, το 1921, σαν σήμερα, πέθανε στη Νάπολη, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, ο διάσημος τενόρος Ενρίκο Καρούζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: