Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Καλοκαιρινές προσδοκίες στην Αντίπαρο

Ταξίδι στην Αντίπαρο!
Ωλίαρος, είναι η αρχαία ονομασία της και βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων.
Έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στις φυσικές ομορφιές της, τη γραφικότητα, οικισμούς και στο σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η έκταση του νησιού είναι 35τ.χλμ και λόγω του μακρόστενου σχήματος της, έχει 57 χλμ. ακτών.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο παλιότερος οικισμός των Κυκλάδων ήταν στο νησάκι Σάλιαγκο, 500 μ. από το λιμάνι της Αντιπάρου, ένας βράχος μόλις 100μ. μήκος και 50 πλάτος. Η στάθμη της θάλασσας στην Παλαιολιθική εποχή, ήταν τουλάχιστον 6 μ. χαμηλότερα, που σημαίνει ότι ο Σάλιαγκος ήταν μια χαμηλή χερσόνησος του ισθμού που ένωνε την Αντίπαρο με την Πάρο.
Στα ευρήματα από τον Σάλιαγκο περιλαμβάνονται κουτάλια φτιαγμένα από όστρακο μυδιού, εργαλεία από κόκαλα, καθώς και πολλά κεραμικά και αγαλματίδια.
Γνωστότερο, ανάμεσα στα αγάλματα που βρέθηκαν στον Σάλιαγκο, είναι αυτό της "Χοντρής γυναίκας", το αρχαιότερο μαρμάρινο αγαλματίδιο που βρέθηκε στις Κυκλάδες.
Κάποια από αυτά τα εντυπωσιακά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου.

Το έδαφος του νησιού προς το βορρά είναι ομαλό και εύφορο, ενώ από το κέντρο και προς τα δυτικά απλώνονται χαμηλά βουνά, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (300 μ.).
Η Αντίπαρος περιβάλεται από πολυάριθμα μικρά νησάκια.
Προς βορρά ο Κάβουρας, το Διπλό και οι βράχοι Κόκκινος Τούρλος και Μαύρος Τούρλος.
Στη βορινή είσοδο του στενού συναντούνται οι Μαγκρίνες, το Ρεματονήσι (ιδιοκτησίας Γουλανδρή) και ο Σάλιαγκος.
Νοτιοδυτικά συναντάμε το πιο μεγάλο από αυτά, το Δεσποτικό, το οποίο σχηματίζει με την Αντίπαρο έναν απάνεμο όρμο και λίγο πιο πέρα βλεπουμε το Στρογγυλό.
Τα νησιά αυτά, εκτός από το Ρεματονήσι, είναι έρημα και ορισμένα χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια.

Οι δυτικές ακτές του νησιού είναι ομαλές, ενώ οι ανατολικές είναι βραχώδεις με μικρούς κολπίσκους. Οι παραλίες στην Αντίπαρο, φημίζονται για τη φυσική ομορφιά και την καθαρότητά τους.
Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στη Ψαραλυκή, που είναι η δημοφιλέστερη πλαζ του νησιού, στον Αϊ Γιώργη με τα διάφανα νερά και στο Σωρό με τη δαντελένια ακρογιαλιά.
Επίσης, πολύ κοντά στον οικισμού του Κάστρου βρίσκεται ο Σφνέικος Γιαλός και τα Λιβάδια.
Μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο του νησιού με τα καραβάκια. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μερικές από τις "κρυφές" παραλίες του νησιού, αλλά και να επισκεφθείτε τα νησάκια Δεσποτικό και Σάλιαγκα, τα οποία εκτός από αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον, διαθέτουν και πανέμορφες παραλίες.

Μη ξεχνάτε, στην Αντίπαρο θα βαδίσετε στα ίδια σοκάκια με την κυρία Μαριάννα Λάτση, την κόρη της Εριέττα και τον καλό της φίλο Ηλία Ψινάκη.
Προτείνω να φάτε στο εστιατόριο «Θέα» της Πούντας Πίτα Καισαρείας, ρεβίθια καραμελωμένα και αρνάκι Καππαδοκίας.
Στην ταβέρνα «Περαματάκι», θα απολαύσετε ωραίες πίτες.
Το ιταλικό «Lollo’s» φημίζεται για την εξαιρετική πίτσα και τις πολύ καλές μπρουσκέτες.
Για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής υπάρχουν bar & disco.
Το βραδάκι πιείτε το ποτό σας στο «Smile» ή στο «Lucky Luke» και στο «Remember» για πιο rock καταστάσεις.
Αλλά πάνω απ' όλα υπάρχει η ζεστασιά, η καλοσύνη και η φιλοξενία των κατοίκων που εγγυώνται πως η διαμονή σας θα μείνει αξέχαστη.

Πως θα πάτε:
Από Παροικία, που είναι και το κυρίως λιμάνι της Πάρου, την καλοκαιρινή σεζόν θα βρείτε καθημερινά δρομολόγια, που ξεκινούν (το καλοκαίρι) από νωρίς το πρωί και σταματούν πριν τα μεσάνυχτα.
Το ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και 6 λεπτά με το ferry - boat από την Πούντα, που είναι το δεύτερο λιμάνι- 10 χλμ από την Παροικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: