Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ταυρομαχίες, "έθιμο βάρβαρο και απαρχαιωμένο"

Μαδρίτη, Ισπανία! Στη φωτό, μια αγελάδα προσπαθεί να εκδικηθεί τον αθλητή με τα κέρατά της. Στο πλαίσιο της γιορτής San Sebastian de los Reyes, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι έντεκα κατάφεραν να γλυτώσουν με μώλωπες και μελανιές.
Θυμίζω πως εφέτος επρόκειτο να καταργηθούν οι ταυρομαχίες στην Καταλωνία με την αιτιολογία ότι "είναι έθιμο βάρβαρο και απαρχαιωμένο".
Από την πλευρά του, όμως, ο Ισπανικός Τύπος αναρωτιέται τι θα απογίνει ο τουρισμός, οι καφενέδες, τα γλέντια και τα φαρμακεία που θησαυρίζουν καθώς περιθάλπουν τραυματίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη προσπάθεια απαγόρευσης των ταυρομαχιών έγινε τον 16ο αιώνα από τον Πάπα Πίο τον 5ο. Δύο αιώνες αργότερα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ο 5ος απαγόρευσε στην αριστοκρατία της εποχής να συμμετάσχει στο «άθλημα», γεγονός όμως που άνοιξε το δρόμο για την ανάδειξη πλέον των επαγγελματιών matador που ξεκίνησαν από την Ανδαλουσία τον 18ο αιώνα.
Το 2007 περισσότεροι από 200 ευρωβουλευτές ψήφισαν την κατάργηση των κοινοτικών επιχορηγήσεων στους εκτροφείς «πολεμοχαρών» ταύρων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια φονική επιχείρηση, μια παγανιστική βία όπου ο toro δεν έχει πολλές πιθανότητες να επιζήσει.
Ως γνωστόν, στο ετήσιο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στη Παμπλόνα, οι ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της παλιάς πόλης και υπό τα φλογισμένα βλέμματα εκατομμυρίων τουριστών καρφώνουν με τα κέρατά τους τους αδαείς ή τους πολύ τολμηρούς, που δεν έχουν άλλο μέσο να αμυνθούν, παρά τη φυσική τους δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: