Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Βερολίνο, το Τείχος έχει τη δική του ιστορία

7 Αυγούστου, μια μέρα σαν κι αυτή:
1929... Ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τον αρχαίο Κρητικό αθλητή Εργοτέλη, που στέφθηκε ολυμπιονίκης το 472 π.Χ.
1961... ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τίτοβ γίνεται ο πρώτος που περνά περισσότερο από μια μέρα στο Διάστημα, αφού το διαστημόπλοίο του, "Vostok 2", διαγράφει 17 τροχιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.
1963... η Δυτική Γερμανία αναφέρει ότι 16.456 άτομα δραπέτευσαν από την Ανατολική μέσα σε δυο χρόνια από το χτίσιμο του τείχους του Βερολίνου. Ήταν τμήμα των ενδογερμανικών συνόρων, δηλ. των συνόρων που χώριζαν τη Γερμανία σε δύο κράτη, στην περιοχή του Βερολίνου. Από την ανέγερσή του, από τους Ανατολικογερμανούς, στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989, χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας. Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238. Μετά την επίσκεψη του Σοβιετικού προέδρου Γκορμπατσόφ στην Δυτική Γερμανία το 1989 η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορα της με την Αυστρία. Αυτό επέτρεπε τους Ανατολικογερμανούς να διαφύγουν προς τη δύση. Εν τω μεταξύ οι διαμαρτυρίες και οι πορείες κατά της κυβέρνησης πλήθαιναν και τελικά στις 9 Νοεμβρίου 1989 οι περιορισμοί για τη διέλευση των συνόρων τερματίστηκαν. Από τότε τα περισσότερα κομμάτια του τείχους αποσυναρμολογήθηκαν. Το πιο διάσημο κομμάτι είναι 1326μ. και βρίσκεται κατά μήκος Muhlenstrasse και είναι διακοσμημένο με 106 τοιχογραφίες. Στη φωτό: Μια ηλικιωμένη γυναίκα, μετά από τρεις ώρες αναμονής, γνέφει από το δυτικό τομέα σε γνωστούς της, που βρίσκονται στον ανατολικό τομέα (1961). Από το 1989, όταν άνοιξαν τα σύνορα, το μεγαλύτερο κομμάτι του τείχους κατεδαφίστηκε.
1964... η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.
1964... μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις τον ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, για να κηρύξει τον πόλεμο.
1967... ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς. Στις 17/10 θα καταρρίψει και το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.30, όταν το παγκόσμιο ρεκόρ την εποχή αυτή είναι 5.38 και ανήκει στον Paul Wilson.
1971... αθώοι κρίνονται από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών οι 19 από τους 25 κατηγορούμενους, που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία σύστασης παράνομης οργάνωσης με την επωνυμία "Ρήγας Φεραίος".
1973... Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.
2000... ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Σίδνεϊ, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ανακοινώνει ότι ο ποδηλάτης Γιώργος Χειμωνέτος και η αθλήτρια του στίβου Αλεξάνδρα Τζιούτη βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Οι δυο αθλητές τιμωρούνται με δυο χρόνια αποκλεισμό.
2002... η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100μ και στη δισκοβολία αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: