Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αλήθειες γύρω από τη μετανάστευση στην Αυστραλία

Η εφημερίδα «Νέος Κόσμος»,  δημοσίευσε την πληροφορία ότι δεκάδες παράνομοι Έλληνες μετανάστες έχουν συλληφθεί από τις αρχές της Αυστραλίας και έχουν οδηγηθεί σε προσωρινά κέντρα κράτησης, πριν υποχρεωθούν να επιστρέψουν με την πρώτη διαθέσιμη πτήση πίσω στην Ελλάδα.
Τέτοιες περιπτώσεις πληθαίνουν και μάλιστα τις πιο πολλές φορές τους μετανάστες καταδίδουν οι ίδιοι οι εργοδότες τους, αν δεν τους χρειάζονται ή τους γίνονται απαιτητικοί.
Τους υπόλοιπους που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις της βίζας, με το που φθάνουν στην Αυστραλία, τους κρατούν στο αεροδρόμιο και με την πρώτη διαθέσιμη πτήση επιστρέφονται στην Ελλάδα.

Συνεπώς, είναι κατάλληλη η στιγμή να σας δώσουμε στοιχεία και να γράψουμε αλήθειες γύρω από τη  μετανάστευση στην Αυστραλία.
Στον τομέα της εξεύρεσης «εξειδικευμένης εργασίας και επιχειρηματικής υποστήριξης» δίνονται άδειες παραμονής στην Αυστραλία για απασχόληση σε δυναμικούς κλάδους, όπου το κεφάλαιο σημειώνει ορμητική ανάπτυξη και απαιτεί άμεσα εργατική επιστημονική ειδίκευση σε τομείς όπως κατασκευές, υγεία, εξόρυξη κ.λπ.

Το κόστος της κάθε μιας από αυτές τις βίζες για εφέτος είναι 7.310 δολάρια, ποσό το οποίο χρεώνεται ο μετανάστης.
Οι υπόλοιπες (42.250 βίζες) θα δοθούν απευθείας με «επιχειρηματική υποστήριξη». Το κόστος γι αυτές είναι 10.855, ενώ για τον συνοδό του κάθε αιτούντα είναι 4.110, δηλ. συνολικά 14.965 δολάρια.
Επίσης, θα πρέπει να υπογράψεις και τη δήλωση «καλής συμπεριφοράς», που ορίζει να σέβεσαι τους νόμους, τη δικαιοσύνη, την πολυπολιτισμικότητα της χώρας, την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Επιπλέον, απαιτούν να πληρώσεις ο ίδιος τις ιατρικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και για ηπατίτιδα, καρδιά, διαβήτη, αρθριτικά, μέχρι για aids.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Μετανάστευσης θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. από τις αιτήσεις των νεοφερμένων στην κατηγορία αυτή.

Βεβαίως, κάθε χρόνο δίνονται και χιλιάδες άδειες προσωρινής παραμονής στην Αυστραλία.
Για την περίοδο Ιουλίου 2011 - Ιουνίου 2012 φοιτητικές βίζες από διάφορες χώρες πήραν 307.050 άτομα, ανεβάζοντας το ταμείο του υπουργείου κατά ακόμα 160 εκ. δολάρια. Εκτός από τα δίδακτρα θα πρέπει να είσαι σε θέση να καλύψεις τα έξοδα παραμονής, που είναι 18.600 το χρόνο και αν υπάρχει γυναίκα 6.500 ακόμα, ενώ αν υπάρχει και παιδί, άλλες 11.700 δολάρια.

Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα εργασίας 20 ώρες την εβδομάδα και οι πιο πολλοί εξαναγκάζονται να κάνουν «μαύρη εργασία».
Τα αυστραλιανά πανεπιστήμια χρεώνουν από 25-40 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και απαιτούν προκαταβολή έξι μηνών (σε τράπεζα).

Στη δεύτερη μεγάλη κατηγορία προσωρινής παραμονής στην Αυστραλία συγκαταλέγεται η περίπτωση «εργασία και τουρισμός» με περίπου 220.000 άτομα.
Πρέπει να είσαι κάτω από 31 χρόνων όταν υποβάλλεις αίτηση και έχεις δικαίωμα να εργαστείς στη χώρα. Η διάρκεια της βίζας είναι ένας χρόνος και θα πρέπει να έχεις μαζί σου 5 χιλιάδες δολάρια.

Η διάρκεια της λεγόμενης «βίζας 457» είναι από μία ημέρα έως τέσσερα χρόνια. Για να αλλάξεις εργοδότη, θα πρέπει τόσο ο ίδιος να συμφωνήσεις, όσο και το υπουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση έχεις 28 ημέρες να επιστρέψεις στη χώρα σου. Η «βίζα 457» εκδίδεται από εφέτος μέσα σε λίγες μέρες και ο μισθός που διαφημίζεται κυμαίνεται στα 51.400 δολάρια ετησίως. Ο φόρος για το παραπάνω ποσό φτάνει έως τα 16.705 δολάρια και είναι σε ισχύ μόνον όταν ο μισθός σε κάποιον κλάδο εργασίας είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου.

Γεγονός είναι πάντως πως τα δουλεμπορικά γραφεία και οι ειδικοί δικηγόροι στα θέματα μετανάστευσης έχουν στήσει μεγάλο πάρτυ με τον ερχομό των νεοφερμένων μεταναστών. Σε αυτό το φαγοπότι συμμετέχουν ελληνικά πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ  κ.λ.π.), κάποιοι βουλευτές της Αυστραλίας ακόμα και η Αρχιεπισκοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: