Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Γκρέτα Γκάρμπο! Το ασχημόπαπο που έγινε ... κύκνος

Σαν σήμερα το 1905 γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας η Γκρέτα Γκάρμπο.
Το πραγματικό της όνομα Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Greta Lovisa Gustafsson).

Υπήρξε διάσημη ηθοποιός του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της εποχής του βωβού κινηματογράφου και μέρους της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.
Ηταν κόρη μιας αγρότισσας από τη Λαπωνία και ενός Σουηδού χασάπη, άνεργου τον περισσότερο καιρό που πέθανε νωρίς από ασιατική γρίππη. Η Γκάρμπο πέρασε παιδικά χρόνια  πολύ δύσκολα. Για να επιβιώσει αναγκάστηκε να πλένει πιάτα, σκάλες και τουαλέτες,  από  τα παιδικά χρόνια μάλιστα είχε τόσο μεγάλες μεταπτώσεις που ένας σύγχρονος γιατρός θα συμπέραινε ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και θα την έβαζε σε φαρμακευτική αγωγή. Αυταρχική και αγέρωχη, όπως μαρτυρούν παλιοί της γείτονες στην Στοκχόλμη, μετά από ένα ξυλοδαρμό διέκοψε το σχολείο και κλείστηκε ακόμη περισσότερο στον εαυτό της. Πριν καταλήξει για σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Στοκχόλμης, η Γκρέτα Γκάρμπο ήταν βοηθός σε ένα κουρείο όπου ετοίμαζε τον αφρό ξυρίσματος, έφτιαχνε καπέλα σε ένα πολυκατάστημα και δούλευε ως κομπάρσα σε σουηδικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου.
Όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπρετ στη βιογραφία για τη Γκάρμπο στις αρχές «η στάση της ήταν αδέξια, η προφορά της λαρυγγώδης και ακατέργαστη, σπάνια βούρτσιζε τα μαλλιά της και ντυνόταν ατημέλητα». Παρ’ όλα αυτά ο σκηνοθέτης Μάουριτς Στίλερ δεν δυσκολεύτηκε να ανιχνεύσει την ομορφιά της και να τη μεταμορφώσει σε συγκλονιστική καλλονή.

Η Γκάρμπο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro
-Goldwyn-Mayer, αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα. Συνολικά πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες, με πρώτη ομιλούσα την Άννα Κρίστι (1930).
Προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Όσκαρ ερμηνείας Α' γυναικείου ρόλου, αλλά ποτέ δεν το κατέκτησε. Αντίθετα της απονεμήθηκε το 1955 τιμητικό Όσκαρ για τις αξέχαστες ερμηνείες της, η ίδια όμως δεν παρευρέθηκε αυτοπροσώπως για να το παραλάβει.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει πέμπτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Το 1950 ανακηρύχθηκε η ομορφότερη γυναίκα που έζησε ποτέ από το Βιβλίο Γκίνες.
Πιθανολογείται πως η Γκάρμπο ήταν αμφιφυλόφιλη, έχοντας απολαύσει σχέσεις με άντρες αλλά και γυναίκες. Αποκαλύφθηκε επίσης και η κατασκοπική της δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ηταν η πιο αινιγματική σταρ του Χόλιγουντ η οποία μάλιστα εγκατέλειψε τη λαμπρή καριέρα της το 1941 για να κλειστεί έκτοτε στο διαμέρισμα της στο Μανχάταν, αποφεύγοντας κάθε δημόσια εμφάνιση. Παρ’ολα αυτά κάποιοι τύχαινε να τη συναντούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Κυκλοφορούσε με μαύρη περούκα και μεγάλα μαύρα γυαλιά, ανασηκωμένο γιακά και καπέλο με κατεβασμένο το μπορ και συστηνόταν ως Αλις Σμιθ, Μέρι Τζόουνς, Χάριετ Μπράουν, Τζόνας Εμερσεν, Φρόιλαϊν Γκούσι Μπέργκερ, Μαντεμουαζέλ Χάνσον ή μις Σόρενσον, αλλά ποτέ ως Γκρέτα Γκάρμπο.
Πέθανε στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στις 15 Απριλίου 1990, σε ηλικία 84 ετών, από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια. Προηγουμένως είχε υποβληθεί σε επιτυχή θεραπεία για καρκίνο του μαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: