Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Κόστα Μπράβα, ταξίδι στον "Μπλε Παράδεισο"

Η Κόστα Μπράβα (Costa Brava) εκτείνεται στις ακτές της Καταλονίας, στη Μεσόγειο Θάλασσα και ανήκει στην επαρχία της Girona.
Το όνομά της μεταφράζεται σε «τραχιά ακτή» και πρόκειται ουσιαστικά για την ακτογραμμή που εκτείνεται από το Blanes, 60 χλμ. βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, μέχρι τα σύνορα με τη Γαλλία.
Για τη διαμονή σας, η Costa Brava διαθέτει, χωρίς υπερβολή, ό,τι ποθεί η ψυχή σας: από μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με πισίνες, spa, γυμναστήρια, γήπεδα τένις, γκολφ κ.λπ., έως και μικρότερα ξενοδοχεία, στούντιο, παραθεριστικές κατοικίες και γραφικούς ξενώνες.
Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα της Μεσογείου. Τα απότομα βράχια και οι άγριοι γκρεμοί κρύβουν μικρές παραλίες με άμμο και βότσαλα που προσεγγίζονται μόνο με τα πόδια, ενώ στο εσωτερικό τα ορεινά τοπία και οι πευκόφυτες εκτάσεις εναλλάσσονται με πεδιάδες, λόφους και χωράφια με ηλιοτρόπια.
Έγινε πασίγνωστη, όταν, επί κυριαρχίας Φράνκο, είχε επιλεγεί ως θέρετρο για το στρατό του.
Η περιοχή έχει ρεκόρ σε μπλε σημαίες για τις παρθένες και γαλήνιες παραλίες, που τοποθετούνται κυρίως ανάμεσα στα χωριά Calella, Llafranc και Tamariu, με το τελευταίο να είναι μια πραγματικά ανεξερεύνητη πλευρά της Costa Brava.

Τις ομορφιές της Κόστα Μπράβα είχαν ανακαλύψει οι Έλληνες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ το 630, που ίδρυσαν εδώ το Εμπόριον, το σημερινό Emporda. Τα εκτεταμένα ερείπια της ελληνορωμαϊκής πόλης Εμπούριες βρίσκονται σε μια επιβλητική τοποθεσία, δίπλα στη θάλασσα.
Μεταξύ 7ου και 3ου αιώνα π.Χ. χτίστηκαν τρεις διαφορετικοί οικισμοί:
Η παλιά πόλη (γνωστή στους αρχαιολόγους ως Παλαιόπολις), η νέα πόλη (Νεάπολις) και η ρωμαϊκή πόλη που ίδρυσε ο Ιούλιος Καίσαρας το 49 π.Χ.
Η παλιά πόλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες το 600 π.Χ. ως εμπορικό λιμάνι. Χτίστηκε σε ένα νησάκι κοντά στην ακτή, που σήμερα είναι το μικρό περιτειχισμένο χωριό Σαν Μαρτί ντε Εμπούριες.
Το 550 π.Χ. αντικαταστάθηκε από τη μεγαλύτερη νέα πόλη στην παραλία, την οποία οι Έλληνες ονόμασαν Εμπόριον, δηλαδή εμπορικό κέντρο. Το 218 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέλαβαν το Εμπούριες και έχτισαν δίπλα τη νέα πόλη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πόλη Rossas, από την οποία πήρε το όνομά του ο ομώνυμος κόλπος. Αυτή την πόλη την ίδρυσαν ναυτικοί που έφτασαν από τη Ρόδο. Σήμερα η Rossas θεωρείται η ''Μέκκα'' γι αυτούς που κάνουν θαλάσσια σπορ.
Μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Καταλονίας είναι η Girona, χτισμένη σε μια καταπράσινη κοιλάδα, με ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο
Το κυριότερο αξιοθέατο στην παλιά πόλη, με τα στενά ανηφορικά δρομάκια, είναι η εκκλησία Eglesia de Santa Maria με την μπαρόκ, επίχρυση Αγία Τράπεζα. Στο τοπικό μουσείο φιλοξενούνται αρκετά έργα του Νταλί και άλλων ντόπιων καλλιτεχνών.
Από την Girona μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ενδιαφέρουσα εκδρομή στη λίμνη Banyoles, που απλώνεται σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον και έχει ένα παράξενο σχήμα που θυμίζει οχτάρι.
Στο νοτιότερο άκρο της Κόστα Μπράβα συναντάμε την πόλη Blanes, μεγάλο παραθεριστικό κέντρο με εξαιρετικές παραλίες.
Στη μεγαλύτερη από αυτές, τη Lloret de Mar, συνωστίζονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες.
Στις κοντινές εκδρομές από την Girona προτείνω γραφικές κωμοπόλεις, όπως το Cadaques στους πρόποδες των Πυρηναίων και κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, από την οποία είχαν περάσει, μεταξύ άλλων, οι διάσημοι ζωγράφοι Πάμπλο Πικάσο και Σαλβαντόρ Νταλί.
Το Καντακές έχει καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και είναι το ανατολικότερο σημείο στην ιβηρική χερσόνησο.
Στη δεκαετία του 1960 ονομάστηκε ''Σεν Τροπέ της Ισπανίας'', κυρίως λόγω του πλήθους των νέων που κυνηγούσαν τον Σαλβαντόρ Νταλί στο γειτονικό Πορτ Λιγκάτ. Το σπίτι όπου έμενε από το 1930 έως το θάνατό του, το 1989, είναι ανοικτό για το κοινό ως Οικία-Μουσείο Σαλβαντόρ Νταλί.
Προχωρώντας προς τα βόρεια θα φτάσετε στην Tossa de Mar, ένα λευκό χωριό με στενά δρομάκια, μεσαιωνικά τείχη και πύργους. Η Tossa ήταν ένα από τα πρώτα μέρη στην Κόστα Μπράβα που προσέλκυσε ξένους επισκέπτες, ενώ μια μικρή αποικία από καλλιτέχνες και συγγραφείς σχηματίστηκε εδώ τη δεκαετία του 1930. Ο Γάλλος ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ ήταν από τους φανατικούς θαυμαστές της και την αποκαλούσε «Μπλε Παράδεισο».
Στην Κόστα Μπράβα, αξίζει να δείτε:
* Τα φυσικά πάρκα Cap de Creus και Aiguamolls de l'Emporda
* Το Sant Pere de Rodes.
* Τον αρχαιολογικό χώρο Empuries
* Τα μεσαιωνικά χωριά Pals και Peratallada
*Τα κεραμικά του Bisbal
* Τις μικρές παραλίες Begur και Palafrugell και τον φάρο Sant Sebastia
Τι θα φάτε:
Στην Costa Brava τα θαλασσινά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ακολουθούν ωστόσο τα κρεατικά ως εξαιρετικοί δευτεραγωνιστές. Προτείνω το mar y muntanya (κρέας με θαλασσινά).
Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το Arros a la cassola, μια καταλανική εκδοχή της παέγιας που ψήνεται σε μια θράκα στο χώμα και την καταλανική τορτίγια (Truita de botifara) που γίνεται με αβγά και λουκάνικα.
Φυσικά, απαραίτητο συνοδευτικό στα πιάτα σας θα είναι η σαγκρία.

Εδώ, η επίσημη ιστοσελίδα της περιοχής κι
Εδώ, προτάσεις για την διαμονή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: