Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Οι διοξίνες "προκαλούν βλάβες μέχρι και στα ...δισέγγονα"

H έκθεση σε διοξίνες "προκαλεί βλάβες μέχρι και στα ...δισέγγονα"!!!
Σε νέα μελέτη, επιστήμονες ερευνητές χορήγησαν διοξίνες σε εγκύους αρουραίους και εξέτασαν τους απογόνους τους για τυχόν προβλήματα υγείας.
Η πρώτη γενιά απογόνων παρουσίασε βλάβη στον προστάτη, όσον αφορά τα αρσενικά άτομα και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στα θηλυκά άτομα, στα οποία παρατηρήθηκε επιπλέον μειωμένος αριθμός ωαρίων.
Στην τρίτη γενιά πειραματόζωων, τα προβλήματα όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν αλλά φάνηκαν να επιδεινώνονται, με τους αρσενικούς αρουραίους να εμφανίζουν επίσης βλάβες στους νεφρούς.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση PLoS ONE.


Οι διοξίνες είναι πολυχλωριωμένες οργανικές ενώσεις, που βρίσκονται στο έδαφος, στο νερό, στα τρόφιμα, στα ιζήματα, αλλά και στον αέρα αστικών και αγροτικών περιοχών. Σχηματίζονται κυρίως κατά την ατελή καύση οργανοχλωριούχων ενώσεων, χλωριούχων πολυμερών, όπως το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), αλλά παραδόξως και κατά την καύση οργανικών υλικών παρουσία χλωριούχων αλάτων σε θερμοκρασίες 600ºC - 1000ºC. 
Επιπλέον, οι διοξίνες αποτελούν ανεπιθύμητα παραπροϊόντα διαφόρων βιομηχανικών διεργασιών, όπως η λεύκανση χαρτοπολτού, η παραγωγή χλωρίνης, η καύση βενζίνης, πετρελαίου και ξύλου. Mια από τις κυριότερες πηγές διοξινών είναι η ατελής καύση οικιακών απορριμμάτων.
Αρχικά, οι διοξίνες θεωρήθηκαν ως αποκλειστικώς ανθρωπογενείς ρύποι, επειδή η παρουσία τους σε δείγματα (π.χ. πάγου, λειψάνων) της προβιομηχανικής εποχής είναι μηδενική έως αμελητέα, πρόσφατα όμως ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι διοξίνες παράγονται -και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες- και κατά τις δασικές πυρκαγιές. Διοξίνες έχουν βρεθεί επίσης σε βαλτότοπους και στην τύρφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: