Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων


Στα σημερινά επετειακά θα ήθελα να προσθέσω και δυο γραμμούλες για τους 1924 εθελοντές Έλληνες Δωδεκανήσιους, που ήταν Ιταλοί, στα χαρτιά κι έφυγαν, για να πολεμήσουν στην Πίνδο.
(Τα Δωδεκάνησα ήταν ακόμα υπό Ιτ
αλική κυριαρχία).


Αυτοί οι 1294 δεν χρειάζονταν να ακούσουν ούτε ΟΧΙ, ούτε ΝΑΙ. Άφησαν τις οικογένειες τους με τους Ιταλούς και πήγαν να πολεμήσουν Ιταλούς.

Αν έχαναν, θα έχαναν ζωή και οικογένεια.
Αν νικούσαν, θα έχαναν την οικογένεια τους.

Έτρεξαν (μαζί με τους Δωδεκανήσιους των Αθηνών και της Αιγύπτου) για να μη καθυστερήσουν στην εκτέλεση του ιερού καθήκοντος. Πήγαν να καταταγούν εκεί που τους κάλεσε η καρδιά τους και όχι τα χαρτιά τους.

Μετά από σύντομη, αλλά εντατική εκπαίδευση στου Γουδί οι Δωδεκανήσιοι εθελοντές ορκίστηκαν στις 12 Ιανουαρίου 1941 και παρέλαβαν την πολεμική σημαία του Συντάγματος. Το Σύνταγμα Δωδεκανησίων είχε διοικητή τον έφεδρο αντισυνταγματάρχη Ιωάννη Νικολάου και περιελάμβανε τρία Τάγματα υπό τους εφέδρους ταγματάρχες Μάρκο Κλαδάκη, Παναγιώτη Γεωργαντόπουλο και Κωνσταντίνο Δρανδάκη. Όλοι οι αξιωματικοί είχαν πολεμική εμπειρία από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μακεδονικό Μέτωπο ή την Μικρασιατική εκστρατεία.

Ο Μάρκος Κλαδάκης καταγράφει τη σύνθεση του Συντάγματος Εθελοντών Δωδεκανησίων ανά νησί προέλευσης, ως εξής:

ΝΗΣΙ - ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Αστυπάλαια 12

Κάλυμνος 433

Κάρπαθος 309

Κάσος 25

Καστελλόριζο 48

Κως 109

Λειψοί 3

Λέρος 98

Νίσυρος 67

Πάτμος 20

Ρόδος 126

Σύμη 262

Τήλος 8

Χάλκη 9

Κάτοικοι εξωτερικού 57

ΣΥΝΟΛΟ 1586 

Θυμίζω, ότι τον αγώνα του Δωδεκανησιακού Συντάγματος καθαγίασε η θυσία του Αλεξάνδρου Διάκου, υπολοχαγού του Πεζικού, που έπεσε με τους πρώτους στο πεδίο της τιμής.

Γι΄ αυτούς τους Δωδεκανήσιους ήθελα να μιλήσω και να με διαβάσουν αυτοί που ζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ξέρουν τη Ρόδο μόνο ως τόπο αχαλίνωτου τουρισμού.
 Σήμερα προσφέρoυμε το θυμίαμα της ευγνωμοσύνης μας στη μνήμη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: