Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τύρολο, σπορ σε μεσαιωνική ατμόσφαιρα

Εσύ κι ο Θεός...
Απολαυστικό θέαμα στην κοιλάδα Ιν της Αυστρίας.
Οι φθινοπωρινές Άλπεις στο Τύρολο έχουν τυλιχτεί στην ομίχλη.
Το μαγικό Τυρόλο βρίσκεται στην κεντροδυτική Αυστρία και έχει συνολική έκταση 12.647 τ. χλμ.
Πρωτεύουσα του είναι το κοσμοπολίτικο Ίνσμπρουκ.
Συνορεύει με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στα βόρεια, με την Ιταλία στα δυτικά και στα νότια.

Η περιοχή κατοικείται ήδη από την Εποχή του Λίθου, και στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα από οικισμούς της εποχής. Κατά το Μεσαίωνα αποτέλεσε τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αργότερα διοικήθηκε από μέλη της δυναστείας των Αψβούργων που έφεραν τον τίτλο Κόμης του Τιρόλο. Μετά την ήττα της Αυστρίας από το Ναπολέοντα το 1805, πέρασε στο Βασίλειο της Βαυαρίας, αποτελώντας έτσι μέρος της Συνομοσπονδίας του Ρήνου. Με το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων και το Συνέδριο της Βιέννης επιστράφηκε στην Αυστροουγγαρία.

Το Τιρόλο αποτέλεσε θέατρο άγριων μαχών και πολέμου χαρακωμάτων ανάμεσα στις δυνάμεις της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο· τα πτώματα στρατιωτών εκείνης της εποχής ανακαλύπτονται ακόμα κάθε τόσο καθώς λιώνουν οι παγετώνες των Άλπεων. Με τη τελική ήττα της Αυστροουγγαρίας το Τιρόλο διχοτομήθηκε κατά τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού και το νότιο τμήμα δόθηκε στην Ιταλία, αποτελώντας την περιφέρεια του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, διαφορετικά γνωστό και ως Νότιο Τιρόλο.

Το Τυρόλο που είναι η πιο ορεινή περιοχή της Αυστρίας, έχει κλίμα ηπειρωτικό με δροσερά καλοκαίρια, χειμώνες αρκετά ψυχρούς με άφθονες βροχοπτώσεις και στις πιο ψηλές ζώνες αλπικό.
Η οικονομία του βασίζεται στην κτηνοτροφία, στη γεωργία, στην εκμετάλλευση των δασών και του υπεδάφους (ορυκτό άλας), στη βιομηχανία (ειδών διατροφής, υφαντουργίας, ξυλείας) και στον τουρισμό.

Το Ίνσμπρουκ βρίσκεται σε υψόμετρο 582 μ., στη συμβολή του Ζιλ ποταμού με τον Ιν, σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από κορυφές, ύψους από 2.000 έως 2.500 μ. Μεταξύ 1363 και 1665 μ.Χ. υπήρξε τόπος διαμονής του τυρολέζικου κλάδου των Αψβούργων και θέατρο αιματηρών μαχών κατά τη ναπολεόντεια περίοδο. Ο ιστορικός πυρήνας έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική εμφάνισή του, ενώ θαυμάσια είναι τα μπαρόκ σπίτια του 15ου αι.  Τα σκιερά καλντερίμια οδηγούν σε κελάρια που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, γκαλερί και μικρά μαγαζιά. Τα τελευταία ξεχειλίζουν από χειροποίητα μάλλινα, τιρολέζικα υφαντά, κούκους και τις κλασικές κούπες με καπάκι για μπίρα.

Η γέφυρα (από την οποία προέρχεται το όνομα της πόλης, 'Γέφυρα του Ιν') ενώνει το κέντρο με το προάστιο Χέτινγκ. Γνωστό κέντρο χειμερινών σπορ και διεθνής σιδηροδρομικός κόμβος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίνσμπρουκ υπήρξε δύο φορές (το 1964 και το 1976) διοργανώτρια πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Την εμπειρία αυτή την αξιοποίησε στο έπαρκο, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές ώστε να κερδίσει μια θέση στα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης.

Κοντά στο Ίνσμπρουκ υπάρχουν πολλά κοσμοπολίτικα χιονοδρομικά κέντρα όπως το Seefeld, ένα από τα γνωστότερα της Ευρώπης, που απέχει από Ίνσμπρουκ μόνο 30 λεπτά με το τραίνο, το Kitzbuhel και το Zell Am See, ιδανικά θέρετρα διακοπών για σκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: