Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η κατάκτηση της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν


Σαν σήμερα το 1494 γεννήθηκε, στην Τραπεζούντα,  ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, σουλτάνος της Τουρκίας από το 1520 έως 1566.

Σε ηλικία 7 ετών σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη μαθηματικά, ιστορία, λογοτεχνία, θεολογία και στρατιωτικές τεχνικές.

Υπήρξε ο μοναδικός σουλτάνος που έκανε νόμιμη σύζυγό του μια χριστιανή δούλη, την πανέμορφη Ρωξελάνη, η οποία πήρε το όνομα Χιουρέμ. Μαζί της έκανε πέντε παιδιά: τον Μωάμεθ, τον Σελίμ, τον Βαγιαζίτ, τον Τζιχανγκίρ και τη Μιχριμάχ.

Το 1522 κατέλαβε τη Ρόδο, η οποία έμεινε υπόδουλη για τέσσερις ολόκληρους αιώνες, έως το 1912, την ακολούθησε η περίοδος της ιταλικής κατοχής και μόλις το 1948 ενσωματώθηκε  στο ελληνικό κράτος.

Με την παράδοση της Ρόδου, οι Ιπποτικές γαλέρες πήραν όλους τους ιππότες που σώθηκαν κι έφυγαν για την Κρήτη και την Ιταλία, όπου έμειναν αρκετοί κι άλλοι εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα, τη νέα έδρα του Τάγματος.
Μαζί τους έφυγαν και 4.000- 5.000 Ροδίτες, που δεν είχαν εμπιστοσύνη στον νέο κατακτητή.

Την ίδια μέρα που οι Ιππότες έμπαιναν στα πλοία για αναχώρηση, Πρωτοχρονιά του 1523, ο Σουλεϊμάν προσευχήθηκε στην εκκλησία του Άη Γιάννη κι εκεί μπροστά στις αρχές διαβάστηκε το Χάττι Σερίφι κι ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.
Το ίδιο έγινε και στις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες της Ρόδου κι έτσι εξηγείται πως όλες οι βυζαντινές εκκλησίες μέσα στο κάστρο είναι μουσουλμανικά τεμένη σήμερα με την προσθήκη ενός μιναρέ.

Ο Σουλεϊμάν έμεινε στη Ρόδο 25 ημέρες κι έφυγε με τιμές για την Κωνσταντινούπολη, όπου έπλευσε κι ο στόλος, εκτός από 15 γαλέρες που έμειναν για φρουρά στο νησί.

Ο Σουλεϊμάν κατέλαβε και το Βελιγράδι, που ήταν πόλη στρατηγικής σημασίας και επιτέθηκε στη Βιέννη. Οι ελάχιστοι υπερασπιστές της, κατάφεραν να σταματήσουν τα πολυάριθμα στρατεύματα του σουλτάνου, που κάμφθηκαν και από το εξαντλητικό κρύο της βόρειας Ευρώπης. Αν καταλάμβανε τη Βιέννη πολλοί πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο Σουλεϊμάν χρησιμοποίησε σε υψηλά αξιώματα πολλούς Έλληνες, που εξισλαμίστηκαν υποχρεωτικά μετά από τα παιδομαζώματα, που γίνονταν κάθε τρία χρόνια.  Ο καλύτερος φίλος και συνεργάτης του ήταν ο Μέγας Βεζύρης Ιμπραήμ, που τον είχαν μαζέψει οι γενίτσαροι, στην παιδική του ηλικία από την Πάργα.  Αν και είχε παντρευτεί την αδελφή του Σουλεϊμάν, ο σουλτάνος δεν δίστασε να τον σκοτώσει όταν έπεσε στη δυσμένειά του.

Ο Σουλεϊμάν για την τουρκική ιστορία υπήρξε από τους πιο σημαντικούς σουλτάνους, καθώς αναμόρφωσε τη νομοθεσία, αύξησε τις εδαφικές κατακτήσεις και ήταν ο πρώτος που συμμάχησε με τη χριστιανική Γαλλία και άνοιξε το δρόμο για διπλωματικές επαφές με τα ευρωπαϊκά κράτη.
Για πολλούς αυτή ήταν και η αρχή της παρακμής για την οθωμανική δυναστεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: