Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Nτουμπάϊ, βόλτα στην Bastakiya

Η Bastakiya είναι ένας από τους παλαιότερους αρχαιολογικούς τόπους του Ντουμπάι και η τελευταία περιοχή όπου υπάρχουν ακόμα τα παραδοσιακά μπαντγκίρ (πύργοι του ανέμου).

Το όνομα Bastakiya προέρχεται από την ιρανική πόλη Bastak, τόπο καταγωγής πολλών από τους πρώτους έμπορους που μετανάστευσαν στο Ντουμπάι στις αρχές του 19ου αιώνα.
Οι πύργοι του ανέμου, τα μπαντγκίρ, πάνω σ
τα τείχη παγίδευαν τον άνεμο και τον διοχέτευαν προς τα σπίτια, αποτελώντας έτσι έναν πρωτόγονο σύστημα κλιματισμού.
Οι εσωτερικές αυλές χάριζαν σκιά και χαρακτηρίζονταν από περίτεχνο διάκοσμο, σε άκρα αντίθεση με την εξωτερική αυστηρότητα.

Ένας περίπατος στην περιοχή Bastakiya γυρίζει τον επισκέπτη εύκολα, πίσω σε μια άλλη εποχή.
Στις μέρες μας, αυτά τα παλιά κτίρια έχουν μεταμορφωθεί σε σκιερά καφενεία, γκαλερί και ιδιόρρυθμα μικρομάγαζα, καθιστώντας την περιοχή το τέλειο καταφύγιο για να περάσεις ευχάριστα λίγες ώρες.

Μη φύγετε, χωρίς να πάτε στο Μουσείο του Ντουμπάι, που στεγάζεται στο οχυρό Al-Fahidi, το όποιο στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως παλάτι, στρατόπεδο και φυλακή.
Κτίστηκε το 1787 και αποτελεί ίσως το παλαιότερο κτίριο στο εμιράτο.
Σήμερα φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα και παραδοσιακά εκθέματα από τη ζωή στο Ντουμπάι, αεροφωτογραφίες της ανάπτυξης του από τη δεκαετία του '50 και μια υπέροχη παρουσίαση με ήχο και εικόνα για την πορεία πορεία του εμιράτου ανά τις δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: