Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ελπίδες για τη διάσωση του διαβόλου της Τασμανίας

Ελπίδες για τη διάσωση του διαβόλου της Τασμανίας από την ασθένεια όγκων του προσώπου δίνουν οι μελέτες Αυστραλών επιστημόνων, καθώς ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίου.

Οι Διάβολοι της Τασμανίας είναι πασίγνωστα ζώα για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα τους και τη διαπεραστική κραυγή τους.

Η ασθένεια όγκων προσώπου των διαβόλων εκδηλώθηκε το 1996 και έκτοτε έχει συρρικνώσει τον πληθυσμό κατά 60%, ενώ εκφράζονται φόβοι για αφανισμό του είδους μέσα στα επόμενα 20 έως 30 χρόνια.
Η ασθένεια των εν λόγω ζώων  μεταδίδεται μέσω του δαγκώματος.
Τα καρκινικά κύτταρα δεν εξουδετερώνονται από το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω έλλειψης μιας γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ του πληθυσμού που ζει στις άγριες περιοχές της Τασμανίας.

Επιστήμονες επέλεξαν με πολλή προσοχή μόλις 14 υγιή ζώα από προγράμματα εκτροφής αιχμάλωτων σαρκοφάγων μαρσιποφόρων σε ολόκληρη την Αυστραλία. 
Τα άφησαν ελεύθερα στη νήσο Μαρία, ένα προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο, ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας, που βρέχεται από τη θάλασσα της Τασμανίας και  οι ειδικοί πιστεύουν ότι εάν όλα πάνε κατ' ευχήν, μέσα στα επόμενα χρόνια να «εισαγάγουν» άλλους 50 δαίμονες στη νήσο Μαρία για να σώσουν από τον αφανισμό το απειλούμενο ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: