Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σάμος, το νησί που σε μεθά

Η Ψιλή Άμμος με ρηχά νερά, τα Βοτσαλάκια με ξαπλώστρες και αλμυρίκια, η Τσαμαδού για νεολαία, η Χρυσή Άμμος, το Μεγάλο και το Μικρό Σεϊτάνι, τα Αυλάκια για τους γυμνιστές, το Κοκκάρι, το Λιβαδάκι και η Μυκάλη για θαλάσσια σπορ, είναι παραλίες που συγκροτούν ένα θαλασσινό πίνακα των «50 αποχρώσεων του μπλε».
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τον αρχαιολογικό πλούτο, τους καταρράκτες, τις σπηλιές, τα νεανικά κλαμπάκια και τα μοδάτα beach bars, μάλλον μπορούμε να πούμε ότι η Σάμος είναι ένα νησί που αξίζει να το επισκεφθείς.

Γενέτειρα του μαθηματικού Πυθαγόρα και του αστροφυσικού Αρίσταρχου, το κοντινότερο στα μικρασιατικά παράλια νησί σε μεθά!  Οχι μόνο με το φημισμένο κρασί του, αλλά και με τις πρασινωπές κατάφυτες πλαγιές. Το νησί έχει δύο ορεινούς όγκους που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του. Δυτικά ο Κέρκης με 1.443 υψόμετρο, βραχώδης και πευκοσκεπής, και στο κέντρο ο Καρβούνης με 1.160 υψόμετρο, «ζωσμένος» με αμπελώνες. Και τα δύο βουνά, με ρεματιές γεμάτες βλάστηση και ζωή, με τα διάφορα πουλιά να σου «παίρνουν τα αυτιά», μέσα στα πλατάνια, στις ιτιές, τις πικροδάφνες, στα καλάμια και στις λυγαριές.
Σύμφωνα με τον μύθο οι Αμαζόνες περιφρόνησαν τον Διόνυσο και, για να γλιτώσουν το μένος του, αναζήτησαν καταφύγιο στη Σάμο. Οταν, λοιπόν, ο Ολύμπιος θεός του κρασιού θέλησε να τις εξοντώσει, ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων. Οντως τις συνέτριψε, στον Πάναιμο (ονομασία που δόθηκε στο μέρος κατόπιν της μάχης, εξαιτίας του αίματος που χύθηκε), και για να ευχαριστήσει τους Σάμιους, τους χάρισε το περίφημο κλίμα που βγάζει το μοσχοβολιστό κρασί και τους δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου. Ετσι εξηγούνται όλα! Σήμερα στις πλαγιές του όρους Αμπελος, σε έκταση 16.000 στρεμμάτων καλλιεργείται το μοσχάτο κρασί SAMOS, το οποίο παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι, την περίφημη ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου. Τα κρασιά που παράγονται από την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου είναι δύο τύπων: γλυκά και ξηρά.
Στη Σάμο αξίζει να δείτε:
- Το Καρλόβασι για τα πολλά παλιά αρχοντικά του.
- Τους Καταρράκτες, πάνω από την παραλία Ποτάμι, έξω από το Καρλόβασι.
- Το Ευπαλίνειο Ορυγμα, ένα τούνελ μήκους περίπου 1 χλμ., που διαπερνά το βουνό που βρίσκεται πάνω από το Πυθαγόρειο.
- To Ηραίον, 3 χιλιόμετρα δυτικά από το Πυθαγόρειο που είναι αφιερωμένο στην θεά Ήρα.
- To Σπήλαιο του Πυθαγόρα στους πρόποδες του Κέρκη. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου.
- Την Αρχαιολογική Συλλογή του Πυθαγορείου, που στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτιρίου.
- Το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου.
- Το Μουσείο Βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι.
Κάτι ήξερε ο Γιάννης Ρίτσος, που παραθέριζε στο Καρλόβασι κάθε καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: