Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Κυπαρίσσι με θέα στο Μυρτώο


Το μαγευτικό Kυπαρίσσι (η αλλιώς Βρύση) με τις φυσικές ομορφιές του αγναντεύει το Mυρτώο πέλαγος.
Βρίσκεται στο 140ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και απέχει 9 χλμ από την Αταλάντη.
Είναι το μοναδικό παράκτιο χωριό της περιοχής, με μια φυσιογνωμία στεριανή και νησιωτική μαζί. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι πριν από περίπου τριάντα χρόνια η επικοινωνία γινόταν μόνο από τη θάλασσα.
Εδώ υπήρχε η αρχαία πόλη Κύφαντα του Ζάρακα, όπου η Αταλάντη κυνηγώντας δίψασε, χτύπησε το ακόντιο στο βράχο και μέχρι σήμερα αναβλύζει κρυσταλλένιο νερό κοντά στα ερείπια του ναού του Ασκληπιού Διός πάνω από τη Βρύση.
Στους πρόποδες του λόφου Καστράκι βρέθηκε στοά αρχαϊκής εποχής. Τα οικοδομήματα αυτού του είδους κατά την αρχαϊκή εποχή ανήκαν σε ιερά και μια από τις χρήσεις τους ήταν η φύλαξη των αφιερωμάτων.
Η στοά οικοδομήθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε από σεισμό. Τα διάφορα ευρήματα και κυρίως η κεραμική δείχνουν ότι το κτίριο ήταν σε χρήση έως το 480 π.Χ. Το κτίριο διέθετε πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο και το καλύτερα σωζόμενο τμήμα αυτού είναι η στέγη η οποία ήταν καλυμμένη με κεραμίδες κορινθιακού τύπου.
Θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα αποτελούν η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη Βρύση (χτίστηκε το 1893) και η Αγία Τριάδα, στην Παραλία (χτίστηκε το 1883), ενώ και το σχολείο του Κυπαρισσίου αποτελεί ενδιαφέρον αξιοθέατο, αφού χτίστηκε στις αρχές του 1900 και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς.
Ανάμεσα στην Παραλία και στην Μητρόπολη απλώνεται μια υπέροχη ακτή, η Αμμος, που είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και άμμο. Λίγο πιο βόρεια ξεδιπλώνεται το βοτσαλωτό ακρογιάλι της Αγίας Κυριακής, όπου θα πάτε ακολουθώντας τον δρόμο που καταλήγει στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.
Οι σκαφάτοι θα έχετε το προνόμιο να γνωρίσετε απάτητες ακροθαλασσιές που προσεγγίζονται δύσκολα ή και καθόλου από την στεριά, όπως ο ορμίσκος Δρύμισκος, το κλειστό ακρογιάλι της Βλυχάδας, το απόμερο Μπαλογκέρι και το Φωκιανό που θεωρείται η καλύτερη παραλία.
Υπέροχη θέα, απόκρημνες ορθοπλαγιές, πυκνή βλάστηση, απέραντες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφική δύση του ήλιου μέσα από το πέλαγος και κάτασπρα κεραμοσκεπή σπίτια με τις χρωματιστές πόρτες και παράθυρα γοητεύουν και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
Αν ανέβεις στον Προφήτη Ηλία, ξωκλήσι του 18ου αιώνα, η θέα είναι μοναδική. Ιδιαίτερα από το κοντινό υπόστεγο του Σπηλαίου του Μπάμπολα με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, θα δεις και τους τρεις οικισμούς του Κυπαρισσιού και βορειοανατολικά τις Σπέτσες, την Ύδρα και τα παράλια του νομού Αργολίδος.
Στο Κυπαρίσσι θα φάτε φρεσκότατα θαλασσινά, που τα ψαρεύουν όλη νύχτα στο Μυρτώο. Πριν φύγετε να δοκιμάστε τσακιστές ελιές Λακωνίας, φέτα και τουλουμοτύρι, μέλι ή γλυκό κουταλιού πορτοκάλι από τα περιβόλια της περιοχής.
Πως θα πάτε:
Με αυτοκίνητο από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, με κατεύθυνση προς Σπάρτη και πριν από την πόλη προς Μολάους ακολουθείτε τις πινακίδες προς Κυπαρίσσι. Η (κουραστική) διαδρομή περνά από τα χωριά Ρειχέα, Λαμπόκαμπος και Χάρακας.
Βεβαίως υπάρχουν και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λακωνίας, που αναχωρούν καθημερινά και φτάνουν μέχρι τους Μολάους. Από εκεί, πρέπει να πάρετε για Κυπαρίσσι είτε άλλο λεωφορείο, είτε ταξί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: