Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στην Κίνα το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο

Στα Ιμαλάια βρίσκεται το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, στα 4.411 μέτρα! Tο προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το αεροδρόμιο Qamdo Bamda, στο Θιβέτ, στα 4.334 μέτρα.

Το αεροδρόμιο Νταοτσενγκ Γιάντιγκ, στην απομακρυσμένη περιοχή Γκαρζί στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, εγκαινιάσθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο (2013).

Το κτίριο του τερματικού σταθμού καταλαμβάνει 5.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί 280.000 επιβάτες ετησίως. Το Daocheng Yading Airport διαθέτει ένα διάδρομο που φτάνει τα 4.200 μέτρα μήκος και 45 μ. πλάτος.

Στοίχισε 3,68 δισεκατομμύρια δολάρια και κατασκευάσθηκε για να τονώσει τον τουρισμό της περιοχής, αλλά όπως έγραψε ο ξένος Τύπος έγινε για να ελέγξει η Κίνα πιο αποτελεσματικά το γειτονικό Θιβέτ, το οποίο τελεί υπό κινεζική κατοχή από το 1950. Υποστηρίζουν, πως η γρήγορη πρόσβαση στην περιοχή θα διευκολύνει την άμεση στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση αναταραχών, σαν αυτές που εκδηλώθηκαν το 2008 σε πολλά μέρη του Σετσουάν που παλαιότερα ανήκαν στο Θιβέτ.
Η περιοχή Γκαρζί που περιβάλλει το Θιβέτ αποτελεί εστία πολιτικών αναταραχών, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Θιβετιανών, ιδίως βουδιστών μοναχών, που αυτοπυρπολούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινεζική κατοχή.

Η προγραμματισμένη μια (επι του παρόντος) πτήση την ημέρα θα συνδέει το Νταοτσενγκ Γιάντιγκ με την Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν. Οδικώς το ταξίδι αυτό χρειάζεται δύο μέρες. Τώρα θα γίνεται σε 65 λεπτά.


Λόγω του υψόμετρου οι Αρχές προειδοποιούν τους ταξιδιώτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ζάλη ή άλλου είδους αδιαθεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή υπάρχουν ήδη πολλά μικρά αεροδρόμια, καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, η οποία καταλήγει στη Θιβετιανή πρωτεύουσα Λάσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: