Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Βουδαπέστη, το "Παρίσι" σε φθηνότερη εκδοχή

Η είσοδος στη Βουδαπέστη είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. 

Το ποταμόπλοιο περνάει κάτω από γέφυρες, πολύ κοντά στο νησί της Μαργαρίτας και στον ορίζοντα ξεπροβάλλουν κάστρα, παλάτια, εκκλησίες και αγάλματα πάνω σε λόφους.

Η Βουδαπέστη έχει περίπου 1,7 εκατομμύριο κατοίκους. Έγινε μια ενιαία πόλη, που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda, της Obuda (Ομπούντα, παλαιά Βούδα) και της Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος, αλλά μπορούμε να δούμε εν τάχει την πλατεία των Ηρώων. Η πλατεία, όπως και το μετρό της πόλης, κατασκευάστηκαν το 1896 για τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την άφιξη των Μαγυάρων στα ουγγρικά εδάφη. 

Στο κέντρο της πλατείας κυριαρχεί το μνημείο της χιλιετίας -μια κολόνα ύψους 34 μέτρων που συγκρατεί το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ- ενώ στο βάθος μια ημικυκλική κατασκευή φιλοξενεί τα αγάλματα των βασιλιάδων της χώρας. 

Στα αριστερά της πλατείας βρίσκουμε το Μουσείο Καλών Τεχνών, με μια εντυπωσιακή συλλογή έργων που ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο και φτάνει μέχρι τους γίγαντες της ζωγραφικής (Μονέ, Τουλούζ Λοτρέκ, Ραφαέλ, Πικάσο κ.ά.). Διαβάστε ολοκληρωμένο ταξιδιωτικό για τη Βουδαπέστη και δείτε video του enlefkotv EΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: