Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο ναός του Ιβάν του Τρομερού στη Μόσχα

Στη φωτό: Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου, στη Μόσχα !
H επίσημη ονομασία του ναού είναι πολύ μεγαλύτερη: «Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου».
Συχνά συγχέεται με το Κρεμλίνο, επειδή βρίσκεται ακριβώς δίπλα του.
Ο ναός ανεγέρθηκε μεταξύ 1555 και 1561 με εντολή του Τσάρου Ιβάν του Τρομερού, σε ανάμνηση της κατάκτησης του Χανάτου του Καζάν που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 1552, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Αν και η θέα προς την Κόκκινη Πλατεία είναι πολύ εντυπωσιακή, αξίζει μια επίσκεψη στο εσωτερικό για να μεταφερθούμε πίσω στο χρόνο.
Ο ναός με τους κρεμμυδοειδείς τρούλους λειτουργεί πλέον ως μουσείο.
Περιδιαβαίνοντας τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους με τα εξαίσια έργα θρησκευτικής τέχνης, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως επί Σοβιετικής Ένωσης ο ναός απειλήθηκε με κατεδάφιση.
Μια σημαντική λεπτομέρεια: Η καλύτερη θέα των θόλων είναι μετά το σούρουπο.
Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι ακολουθούν την παραδοσιακή ρωσική ναοδομία και σε συνδυασμό με την πολυχρωμία τους διαμορφώνεται το τελικό εντυπωσιακό σύνολο. Ο θρύλος λέει ότι ο Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα Ποστνίκ Γιάκοβλεφ, μόλις τελείωσε ο Ναός, για να τον εμποδίσει να ξανακτίσει κάτι τόσο εντυπωσιακό.
Σε έναν κήπο μπροστά στο Ναό βρίσκεται ένα μπρούτζινο άγαλμα προς τιμήν των Ντμίτρι Ποζάρσκι και Κουζμά Μίνιν, εθελοντών στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς Πολωνούς στα τέλη του 16ου και αρχές του 17ου αιώνα. Αρχικά το άγαλμα είχε στηθεί στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας, αλλά η σοβιετική Κυβέρνηση θεώρησε ότι εμπόδιζε τις μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις και το μετακίνησε μπροστά στο Ναό το 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια: