Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τα δέκα καλύτερα κάστρα στην Ευρώπη


Είτε πρόκειται για βασιλικές κατοικίες, είτε για μέρη που εκτυλίσσονται ιστορίες αγάπης, τα κάστρα πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Ποιά είναι τα 10 καλύτερα κάστρα της ηπείρου μας;

Στη λίστα με τα κορυφαία, πρώτο φιγουράρει το Windsor Castle, στην Αγγλία (φωτογραφία).  Βρίσκεται στο Berkshire, δυτικά του Λονδίνου και πάνω στον Τάμεση.
Χτίστηκε τον 10ο αιώνα και αποτελεί κατοικία της Βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας. Το κάστρο είναι το μεγαλύτερο «εν ενεργεία» παλάτι στον κόσμο κι ο επισκέπτης του μπορεί να δει πολλά από τα δωμάτια, πίνακες ζωγραφικής, πανοπλίες και έπιπλα της βασιλικής οικογένειας.

* Ακολουθεί το παλάτι Neuschwanstein, στις βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας και μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Αυτό σκέφτηκε και ο Walt Disney όταν επιχειρούσε να σχεδιάσει στο χαρτί ένα ξεχωριστό παλάτι για τη Σταχτοπούτα.
Το βασιλικό ανάκτορο χτίστηκε το 1869 για τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας, αποτελώντας μια φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου αλλά και μια πραγματική «ενσάρκωση» του ρομαντισμού σε κάθε του σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και το «καταφύγιο» του Λουδοβίκου για 172 ημέρες μέχρι το θάνατό του, αλλά επιπλέον ενέπνευσε συγγραφείς, καλλιτέχνες, ποιητές, ζωγράφους και μουσικούς.

* Στην τρίτη θέση με "τα 10 καλύτερα κάστρα στην Ευρώπη" είναι το παλάτι Pena, στην Πορτογαλία. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου πάνω από την πόλη Sintra και όταν υπάρχει εξαιρετική ορατότητα μπορεί εύκολα κανείς να το δει από την Λισαβόνα ! Πρωτοκατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα ως παλάτι, αργότερα όμως ανακατασκευάστηκε και προσφέρθηκε ως δωρεά στην εκκλησία για να γίνει μοναστήρι. Ένας σεισμός το 1755 κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του, έως ότου ήρθε στην κατοχή  του πρίγκιπα Fernando το 1838, ο οποίος και το ανακατασκεύασε. Το στυλ του παλατιού αποτελεί ένα δείγμα αυθεντικού και μεταγενέστερου στυλ με στοιχεία από τον ρομαντισμό της Βαυαρίας και την αρχιτεκτονική των Μαυριτανών.

Τη δεκάδα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά κάστρα συμπληρώνουν κατά σειρά:
* Το Κάστρο της Πράγας στην Τσεχία, που είναι από τα μεγαλύτερα κάστρα του κόσμου, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness. 

* Το Κάστρο Bran στη Ρουμανία, κατοικία του Δράκουλα, που χτίστηκε το 1212,  βρίσκεται στην πόλη Μπρασόφ και σύμφωνα με το περιοδικό Forbes αποτελεί το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση στον κόσμο.

* Το Koenigsbourg στη Γαλλία, είναι του 12ου αιώνα και βρίσκεται στην περιοχή της Αλσατίας.

* Το Hohensalzburg Castle στην Αυστρία. Με το τελεφερίκ ή με τα πόδια, σκαρφαλώνεις στην κορυφή του λόφου Festungsberg, ο οποίος εποπτεύει όλο το Σάλτσμπουργκ. Εδώ, σε ρόλο βιγλάτορα, ορθώνεται το ηλικίας 900 ετών φρούριο Hohensalzburg, το ιδανικότερο σημείο για να δεις από ψηλά τις Άλπεις, τον ποταμό Salzach, τις εκκλησίες με τους μπαρόκ τρούλους και τις στέγες των σπιτιών της πόλης. Στο εσωτερικό του φρουριακού οικοδομήματος βολτάρεις στα βασιλικά διαμερίσματα, στο Μουσείο του Κάστρου, στην Αίθουσα Βασανιστηρίων και στο Μουσείο Κούκλας, για να καταλήξεις τελικά στους προμαχώνες, όπου απολαμβάνεις ένα ζεστό ρόφημα και ένα υπέροχο πανόραμα.

* Το Leeds Castle είναι αναγνωρισμένο ως το πιο ρομαντικό κάστρο της Αγγλίας, βρίσκεται στα νοτιο-ανατολικά της χώρας, χτισμένο σε δύο γειτονικά νησιά στον ποταμό Len. Μπορείτε ακόμη και να μείνει εδώ αφού ένα μέρος του κάστρου έχει γίνει ξενοδοχείο.

*Το Eltz στη Γερμανία. Αυτή η καταπληκτική μεσαιωνική κατασκευή στα νοτιοδυτικά της χώρας εξακολουθεί να ανήκει σε απογόνους της ίδιας οικογένειας, που κατοικούσε εδώ πάνω από 800 χρόνια πριν. Σημερινός ιδιοκτήτης του κάστρου είναι ο Δρ Karl Graf von und zu Eltz , ο οποίος εκπροσωπεί την 33η γενιά της Βουλής των Eltz.

* Το Kronborg στη Δανία. Για τον ξένο επισκέπτη το κάστρο σχετίζεται με το θρύλο του Άμλετ, όπως γράφτηκε από τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα William Shakespear. 
Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, ένα αληθινό κάστρο, χτισμένο για στρατιωτικούς λόγους. Έχει μεγάλους και χοντρούς τοίχους, υπόγεια στεγάσματα για μόνιμο στράτευμα 1000 ανδρών και χτίστηκε στο σημείο όπου η απόσταση μεταξύ Δανίας και Σουηδίας είναι η μικρότερη, καθώς το ταξίδι με το φέρρυ-μπότ από το Έλσινορ στο Χελσινγκμπόργκ της Σουηδίας διαρκεί μόλις 12-15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: