Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Απαραίτητα εμβόλια σε εξωτικά ταξίδια


Ποια εμβόλια είναι απαραίτητα πριν ταξιδέψετε σε εξωτικό προορισμό;
Βεβαίως, εξαρτάται από τον προορισμό, όμως τα πιο συνηθισμένα εμβόλια που θα πρέπει να έχουν γίνει πριν το ταξίδι είναι αυτό της ηπατίτιδας, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της ερυθράς, του τετάνου, της δεφθερίτιδας, του κοκίτη και της παρωτίτιδας (MMR).

Αναλυτικά τα εμβόλια που συνιστώνται είναι τα παρακάτω, ενώ καλό είναι να υπάρχει πάντοτε και η σύμφωνη γνώμη και συμβουλή του ειδικού γιατρού:

* Εμβόλιο τετάνου: Απαιτείται αναμνηστική δόση για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

* Εμβόλιο ιλαράς- παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR): Είναι απαραίτητο να γίνει εμβολιασμός όσων δεν έχουν νοσήσει ποτέ και όσων δεν έχουν λάβει δύο δόσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

* Εμβόλιο πολιομυελίτιδας: Τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες ή σε γείτονες χώρες περιοχών όπου υπάρχει επιδημία του ιού θα πρέπει να εμβολιαστούν σύμφωνα με τη δόση που επιβάλλεται για την ηλικία τους. Τα άτομα που στην ανήλικη ζωή τους έκαναν την τριπλή δόση θα πρέπει να εμβολιαστούν εκ νέου και εφάπαξ για όλη την ενήλικη ζωή τους.

* Εμβόλιο ηπατίτιδας Α: Σε χώρες όπου πάσχουν συχνά οι ταξιδιώτες είναι δυνατό να προσβληθούν από ηπατίτιδα Α ακόμη και αν μένουν σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, γι’ αυτό απαιτείται ο εμβολιασμός τους. Η μετάδοση μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα μέσω της τροφής, του νερού και της κοινής χρήσης αντικειμένων με πάσχοντες ή φορείς.

* Εμβόλιο κίτρινου πυρετού: Το εν λόγω εμβόλιο αποτελεί προαπαιτούμενο για να εισέλθει κάποιος σε μια χώρα. Παρέχει 100% προστασία απέναντι σε ενδεχόμενη μόλυνση και διαρκεί για 10 χρόνια. Το εμβόλιο αυτό απαιτείται για την είσοδο σε μια χώρα αν έχει προηγηθεί ταξίδι ή μετεπιβίβαση από ενδημική περιοχή.

* Εμβόλιο ηπατίτιδας Β: Σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημία ή πανδημία και ο ταξιδιώτης πρόκειται να έρθει σε επαφή με άτομα που πάσχουν απαιτείται ο εμβολιασμός. Κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητος αν ο ταξιδιώτης έρθει σε σεξουαλική επαφή με γηγενές άτομο.

* Εμβόλιο τυφοειδούς πυρετού: Όταν ο ταξιδιώτης πρόκειται να εκτεθεί σε μολυσμένο νερό ή τροφή και να διαμείνει σε περιοχές που πάσχουν από αυτή τη νόσο απαιτείται ο προληπτικός εμβολιασμός του.

* Εμβόλιο ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας: Το εν λόγω εμβόλιο συνιστάται να γίνεται όταν κάποιος πρόκειται να επισκεφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μία περιοχή όπου υπάρχει επιδημία της νόσου.

* Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου: Σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή χε χώρες της αφρικανικής ηπείρου όπου υπάρχει επιδημία απαιτείται το τετραδύναμο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας.

* Εμβόλιο κατά της λύσσας: Συνιστάται μόνο σε όσους πρόκειται να έρθουν σε επαφή με άγρια ζώα ή ακόμη και με κατοικίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: