Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ταξίδι στην Καλλίκαρπο Μεσσηνία


Λουσμένη από το φως και παντρεμένη με την καταγάλανη θάλασσα, η Μεσσηνία, ένα από τα νοτιοδυτικότερα σημεία της Ελλάδας, έχει διακριθεί, εδώ και χρόνια, για τον πλούτο της παραγωγής της και της σταδιακής της εξέλιξης σε έναν από τους σημαντικότερους πόλους ανάπτυξης της χώρας.
Γη ευλογημένη, που δίνει στους κατοίκους της μια μεγάλη ποικιλία  δέντρων, λαχανικών και καρπών, τα τελευταία χρόνια στηρίζει την τοπική αγροτική παραγωγή και προωθεί την τοπική κουζίνα ως τρόπο ανάδειξης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων.
Ήδη, στη Μεσσηνία ετοιμάζουν το «εικονικό μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής».
Πρόκειται για μια διαδικτυακή πύλη η οποία θα περιέχει πληροφορίες για τα υλικά, τις συνταγές, τη διατροφική και λαογραφική αξία της Μεσσηνιακής κουζίνας.
Επίσης, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε η καταγραφή τοπικών ποικιλιών σπόρων με στόχο την ανάδειξη «ξεχασμένων» ποικιλιών με ιδιαίτερη γεύση,  όπως είναι η τοπική ποικιλία ντομάτας, «χοντροκατσαρή».
 Η «καλλίκαρπος» Μεσσηνία, όπως την ονομάζει ο Ευριπίδης λόγω της εύφορης γης της, κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να συνδέσει άρρηκτα τις δύο έννοιες, τοπική κουζίνα και τουρισμός, δημιουργώντας έτσι οφέλη και στον τουρισμό αλλά και στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: