Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Εδιμβούργο, μια πόλη - σκηνικό θεάτρου

Ξεχάστε ό,τι έχετε ακούσει για τους Σκωτσέζους. Οι άνθρωποι δεν είναι τσιφούτηδες, περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Τουλάχιστον το Εδιμβούργο είναι μια πόλη φιλόξενη, ένας τόπος που προκαλεί να τον περπατήσετε, να τον γνωρίσετε και να τoν ζήσετε.
Πρωτεύουσα της Σκοτίας από το 1437 το Εδιμβούργο των 486.000 κατοίκων είναι σήμερα η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μετά το Λονδίνο, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, χωρισμένο στο παλιό (μεσαιωνικό) και στο νέο κομμάτι (το γεωργιανό, που οικοδομήθηκε μεταξύ του 1767 και 1830), διατηρεί αναλλοίωτη την παλιά αίγλη του και περιλαμβάνεται από το 1995 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο πόλεις σε μία: η Παλαιά Πόλη (Old Town), που έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης, και η Νέα Γεωργιανή Πόλη (New Town), που κτίστηκε με αυστηρό πολεοδομικό σχεδιασμό τον 18ο αιώνα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της Παλαιάς Πόλης. 

Η θέα στην πόλη από το Calton Hill κόβει την ανάσα και δικαιώνει τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, συγγραφέα του «Dr Jekyll and Mr Hyde», ο οποίος έγραφε: «Κι όμως δεν είναι σκηνικό θεάτρου, είναι μια πραγματική πόλη»!

Μην κάνετε το λάθος να ρωτήσετε κάποιο ντόπιο που είναι το Royal Mile, το κάστρο του Eδιμβούργου. Η ακρόπολη των Σκωτσέζων φαίνεται από μακριά σε όποιο σημείο της πόλης κι αν βρεθείτε - δεν λέγεται τυχαία «Aθήνα του Bορρά». Περί τα 7 ευρώ θα δώσετε και θα δείτε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Eυρώπης.  
Περίπου 80 μ. πάνω από το έδαφος, το κάστρο του Εδιμβούργου (χρονολογείται από τον 12ο αιώνα) υψώνεται προστατευτικά πάνω από την πόλη και υπήρξε η κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκοτίας. 

Εδώ, εκτός από το Μουσείο National War Museum και το μικρό παρεκκλήσι St Margaret's, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονται τα εμβλήματα του σκοτσέζικου θρόνου (η κορώνα, το σκήπτρο και το σπαθί, που ονομάζονται Honours of Scotland).


Θα είναι παράλειψη να πάτε στο Εδιμβούργο και να μην επισκεφθείτε το Glassmarket. Πρόκειται για μία από τις παλιότερες αγορές της πόλης, που πρωτολειτούργησε στα 1477 και σήμερα έχει μετατραπεί σε trendy περιοχή, γεμάτη κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια.

Για τα ψώνια σας (μάλλινα πουλόβερ, κασκόλ, παραδοσιακά κιλτ, αντίκες, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, ηλεκτρονικά, ουίσκι και ντόπια γλυκίσματα), καλύτερα αποφύγετε τις τουριστικές περιοχές. Ρωτήστε από που ψωνίζουν οι ντόπιοι για να πετύχετε καλύτερες τιμές. Όσο για τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε haggis ( παραδοσιακό πιάτο σαν λουκάνικο από εντόσθια αρνιού ). Μη φύγετε χωρίς να αγοράσετε shortbreads (φωτογραφία), αυτά τα υπέροχα κουλουράκια από βούτυρο, που είναι σήμα-κατατεθέν των Σκωτσέζων.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι μην υποτιμήσετε τον καιρό του Eδιμβούργου, είναι πέρα για πέρα κυκλοθυμικός, την ίδια μέρα που θα βρέχει αργότερα ίσως έχει ήλιο.
Αν πάτε χειμώνα, εκτός από το αναμενόμενο κρύο και την ομίχλη να ξέρετε ότι ξημερώνει αργά το πρωί και νυχτώνει νωρίς το μεσημέρι, ενώ την άνοιξη νυχτώνει στις 11.30 το βράδυ και ξημερώνει στις 3.30 το πρωί. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των φεστιβάλ – διασημότερο όλων είναι το Tattoo με την αναπαράσταση της μάχης στο κάστρο.

Στα αξιοθέατα της πόλης πρέπει να συμπεριλάβετε και το Scottish National Zoological Park. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της Σκοτίας, όπου θα δείτε χίλια είδη ζώων, τα ασιατικά λιοντάρια, το Μαγεμένο Δάσος, καθώς και τη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων στον κόσμο - μετά την Ανταρκτική.

Μπορείτε με ένα οργανωμένο tour να δείτε τα πιο ουσιαστικά σημεία και κυρίως την πιο κομψή πλατεία της πόλης, τη Charlotte Square. Θα σας πρότεινα να ολοκληρώσετε αυτή τη μικρή γνωριμία, κάνοντας μια εξόρμηση στο λιμάνι του Leith, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ορισμένα σημεία είναι γραφικά και, το κυριότερο, υπάρχουν όμορφες παμπ για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και να ξεδιψάσετε με άφθονη μπίρα.

Πέντε λόγοι για τους οποίος πρέπει να οργανώσετε ένα ταξίδι στη Σκωτία:

1. Για να ανεβείτε στο κάστρο του Εδιμβούργου, σύμβολο της πόλης εδώ και πάνω από 800 χρόνια. Τίποτα δεν είναι πιο ατμοσφαιρικό, από το να μείνετε σε ένα κάστρο. Το Fonab Κάστρο, το οποίο άνοιξε ως ξενοδοχείο τον περασμένο χρόνο, το Aldourie Castle on Loch Ness και -το πιο ακριβό-  Κάστρο Balbegno στο Aberdeenshire (φωτογραφία), είναι μερικά μόνο που σας δίνουν τη δυνατότητα να περάσετε τις μέρες σας στην Σκωτία σαν ηθοποιοί σε ταινία.

2. Για να πάτε στην πόλη Inverness, που αποτελεί την πρωτεύουσα των Highlands και να δείτε τη φημισμένη λίμνη Loch Ness, τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Μεγάλη Βρετανία.

3. Για να μπείτε στη Γκαλερί τέχνης και το Μουσείο Kelvingrove, στη Γλασκώβη. Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της που κόστισε 27,9 εκατομμύρια λίρες, περίπου 8.000 έργα μεγάλης διεθνούς αξίας, εκτίθενται στους τρεις ορόφους της.

4. Για να κάνετε εκδρομή στο νησί Skye, να εξερευνήσετε βουνά με καταρράκτες και να πιείτε εξαιρετικό ντοπιο ουίσκι, που αποτελεί εθνικό θησαυρό. Εδώ, οι βραχώδεις πλαγιές φιλοξενούν μερικά από τα πιο δραματικά ορεινά τοπία της χώρας. Θρύλοι, διηγήσεις και περιγραφές, δεν έχουν σταματημό γι’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη περιοχή στο ακραίο βόρειο κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία μάλιστα καλύπτει περίπου το 1/3 του συνολικού εδάφους του.

5. Για να κάνετε σκι στο περίφημο χιονοδρομικό κέντρο Cairngorms η να παίξετε γκολφ στη χώρα που εφευρέθηκε αυτό το σπορ από τον 15ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: