Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Μπαλακλάβα, το λιμάνι σύμβολο της Κριμαίας

Μπαλακλάβα, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας!
Το όνομα της πόλης έγινε πιο γνωστό στη Δύση με τη «Μάχη της Μπαλακλάβα» το 1854, μίας από τις πιο σημαντικές περιόδους του Κριμαϊκού Πολέμου.
Ο κόλπος της Μπαλακλάβα είναι ένα θαυμάσιο μέρος για αγκυροβόλημα, καλυμμένο από τη φύση από ανέμους και από εχθρική εισβολή. Αυτό το γεγονός καθόρισε την σπουδαιότητά της από τους αρχαιότατους χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς το ανέφεραν ως "Λιμάνι σύμβολο".
Η χερσόνησος της Κριμαίας έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές: από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι κάποτε αποίκισαν αυτή τη γη, μέχρι την κατάκτηση από τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή και αργότερα την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα τελευταία εκατό χρόνια η πόλη έχει περάσει από τους Ρώσους τσάρους, τους Τατάρους, τους Ναζί, τους Σοβιετικούς, την Ουκρανική Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Εδώ υπάρχει από το 1957 σπουδαία βάση υποβρυχίων που θεωρείται σχεδόν άφθαρτη- με μυστικές αποβάθρες και στοές από σκυρόδεμα και χάλυβα, ικανό να επιβιώσει από πυρηνική έκρηξη 100.000 τόνων. Παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1993, ενώ το τελευταίο ρωσικό υποβρύχιο απέπλευσε από τη Μπαλακλάβα το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια: